Gotlands Teaters Bergspredikan – kan de va nåt?

Första vårveckan i april ringer Gotlands Teaters Bo Karlsson och bjuder in mig till en föreställning av Bergspredikan. Jag har tidigare tillsammans med högstadieelever i fullsatta aulor sett Anders T Peedu spela Rockpojken och pjäsen om Mobbning. Det har varit två fantastiska pjäser inför hänförda, fascinerade och trollbundna tonåringar, men Bergspredikan för en övertygad ateist en varm lördagseftermiddag, när golfbanan precis har öppnat, kan det vara något? Men det är klart, jag har aldrig blivit besviken förr.

Jag får med mig religionsläraren i skolan och tillsammans med konfirmander, föräldrar, präst och övrigt församlingsfolk får jag se en fantastisk föreställning med Anders Peedu i enda rollen först på tio minuter bygga en grund med allt väsentligt ur Gamla Testamentet, för att därefter framträda som Judas i en dialog med Jesus.

Som Judas, förrädaren, får han oss att förstå allt som är centralt och viktigt för oss som människor och lyckas hålla en röd tråd i det som skett under mänsklighetens historia de senaste 2000 åren.

Föreställningen är lysande, blixtsnabb och halsbrytande. Än är vi vid Jordanflodens strand, än häcklas aktuella svenska politiker och makthavare. Det blir en uppgörelse med nazism, förljugenhet och hyckleri. Konfirmanderna gapar stort, prästen frustar av skratt, särskilt när kyrkan får sig en kraftig verbal smäll. Religionsläraren stirrar mellan skrattparoxysmerna fascinerat på Anders Peedu som Judas.

Det blir en totalupplevelse som handlar om det mest väsentliga: Livet och hur man ska förhålla sig till det. Vikten av att ta ställning mot enfald och skenhelighet, att bli en anständig och hel människa – allt framställt på ett underbart roligt sätt.

Gotlands Teater drivs av ett sällsynt patos att avslöja hyckleri och förljugenhet och en enastående vilja att få vara med och påverka vuxna och inte minst tonåringar till ett anständigt och bättre liv. Bergspredikan är den senaste pjäsen i en rad av strålande produktioner. Se den om du har chansen!

Religionsläraren sa efter pjäsen till mig: Vi ska ha föreställningen till skolan. – Vi har inte råd, sa jag. – Då tar jag hela religionsanslaget, sa hon.

Men hon behövde inte ta av religionsanslaget. Jag beställde föreställningen av Gotlands Teater.

Ett överdrag av årsbudgeten med 0,0377 % är väl inget för att bjuda skolans tonåringar på årets viktigaste lektion!

Peter Birksten
Rektor vid Karinslundsskolan, Strängnäs
Telefon: 0152-29910