Annwor Haglund om Bergspredikan

Markus Evangelium
Jesu Bergspredikan

Vad kommer du att tänka på när du ser dessa ord?
Jag tänker på Bibeln, på Jesu liv och verk. MEN… Sedan några år går tanken också till Gotlands Teater. Gotlands Teater, med Anders Peedu, har på sitt eget speciella sätt levandegjort Bibelns ord. Orden, och de bilder som målas med orden, provocerar, tvingar till tanke och reaktion.

Jesus ifrågasatte och provocerade sin samtid, samtidigt som han älskade varje enskild människa för den hon/han var. Gotlands Teater ifrågasätter och provocerar också. Samhälle, kyrkor, livsstil.

Jag har sett Markusevangeliet åtta eller nio gånger, Jesu Bergspredikan fyra eller fem gånger. Man skulle kunna tycka att jag nu är mätt på dessa föreställningar, men nej, så är inte fallet. Eftersom samspelet med publiken är så viktigt, blir varje föreställning ny. Och Anders Peedu älskar också människorna runt sig, sin publik. Några reaktioner från män i publiken:

(Med tårar i ögonen) ”Det var det starkaste jag någon gång sett!”
”Nej, dra inte in mig. Jag vill betrakta teatern, inte vara med i den.”
”Kommer de tillbaka? Jag har aldrig sett teater på riktigt förut. Det var ju fantastiskt!”
”Det känns som han ifrågasatte Gud. Det tycker jag inte om.”
”Han fick mig verkligen att börja tänka.”

Teaterföreställningarna öppnar för många samtal, oavsett man tyckte om eller inte tyckte om det man såg och hörde. Jag har inte sett någon gå oberörd från någon av dessa föreställningar. Anders river runt i ”färdiga bilder och fördomar”. Jag som är åskådare, upptäcker att jag är medspelare, både i teater och liv. Allt kanske inte är så som jag alltid har trott.

En annan av många effekter, är också att man som åkådare börjar ta in att Bibeln kanske har någonting att säga till nutidens människa.

Annwor Haglund
Fängelsediakon
Tidaholm