Markusevangelium i nutid

Gotlandsteatern på KulturCafe Shangri-La
Stensele den 1 oktober 2009

På torsdagskvällen gästades KulturCafe Shangri-La i Stensele av Gotlandsteatern och Anders T Peedu. Ett 30-tal inbjudna gäster fick ta del av hans inspirerande berättelse ur bibelns Markusevangelium.

– Vilken berättare! En fantastisk upplevelse, säger en av besökarna.

I sin moderna tolkning av Markusevangeliet använder sig Anders till stor del av sina egna ord. Även om det här och där kommer in rena citat ur evangeliet. Just blandningen mellan det moderna språket och evangeliets klassiska berättande visar sig vara en lyckad kombination. Den nära kontakten med åskådarna gör att berättelsen känns levande och i nuet.

Rekvisitan som Peedu har med sig är minimal. En enkel del av något som förefaller vara en gammal byggnadsställning får agera bord. Till höger och vänster om berättaren finns två högtalare som det då och då ekar bakgrundsljud ur. På det provisoriska bordet står ett antal små bägare som symboliserar Jesus och hans lärljungar. Petrus är i samma färgs om Jesus medan Simon Seloten skiljer sig ur mängden och är målad med en klar röd färg. De andra lärljungarna är något mörkare än Jesus. Men en av dem gestaltas av en burk Coca Cola – ingen mindre än Judas Iskariot. Mer än så behövs inte för att trollbinda sin publik. Anders lyckas med inlevelse berätta en historia som binder åskådarna i nära nog en timme och tjugo minuter. Stundvis funderar jag om åskådarna andas…

Anders provocerar oss och får oss att komma till eftertanke. Hans stundvis intensiva och fräna språk gör vi hela tiden är med i berättelsen. Och vi förstår.

– Gå till vilken ungdom som helst idag. De kan utan problem räkna upp tio kända pop-band. Men fråga dem namnet på tio blommor på en sommaräng någonstans i Sverige. Tror ni att de klarar av att svara på det?

Historien ur Markusevangeliet kastar oss mellan dåtid och nutid på ett genialiskt sätt. Och det går hem. Såväl hos den 20-åriga killen med neddragen skärmössa som hos pastorn som sitter med blands åskådarna.

Helt klart en mycket sevärd föreställning. Tummen upp!

Text och foto ›› Andreas Johansson