Gotlands Teater har gjort det igen!

Gjort vadå? Utmanat, satt igång en massa tankar, diskussioner och funderingar.

Skådespelaren Anders Peedu är utan tvekan en fascinerande personlighet. Hans förmåga att forma orden, leva igenom, och formligen svepa in publiken med dem är oerhört stark. Han väcker många känslor, lämnar definitivt ingen oberörd, och trots att han är ensam på scenen finns det ingen risk att lyssnare nickar till. Orden formligen forsar fram med tydlig adress in i såväl vårt medvetna som undermedvetna. Definitivt målinriktat och omskakande!

I begynnelsen fanns ordet är Gotlands Teaters senaste produktion. Utgångspunkten och drivkraften är Jesu liknelse om sädeskornen (Markus 4:13).

Orden formligen exploderar emot publiken och plötsligt är man indragen i en föreställning som omfattar livet självt. Barnets språk, de vuxnas värld, ordets förmåga att krossa, tillintetgöra, forma, omskapa och befria.

Föreställningens visor kommer till oss som balsam för själen. Man får en stund att tänka efter, värdera och reflektera.

Anders T Peedu är utmanande, till synes väldigt hård i sitt framförande men i själva verket är han ett enda stort varmt hjärta som brinner för att förmedla befrielsens evangelium för den som vill göra något bra med sitt liv.

Jag måste säga att jag har blivit van vid Anders T Peedu och fascinerad av hans förmåga att provocera utan att skada, skämta utan att vara ytlig, utmana den kristna församlingen och den enskilde utan att fördöma; med tydlighet sätta fingret på den ömma punkten. Han är utan tvekan en förkunnare som jag är takcksam för att få lyssna på.

Jag vill utan tvekan rekommendera hans senaste produktion såväl i fängelser, skolor, församlingar som på andra platser. Han har en profets skärpa och utan tvekan ordets förmåga att beröra och väcka.

Gotlands Teaters föreställning skall inte bara avsittas, den skall ifrågasättas och diskuteras. Anders Peedus förmåga att leda samtal efter föreställningen är minst lika stor som hans förmåga att vara skådespelare.

Iván Czitrom
Fängelse- och häktespastor